Vrijetijdscentrum · Jabbeke

2014

Het ca. 5 ha grote gemeentepark moet bijdragen tot de kwaliteit van het wonen in de gemeente Jabbeke. Een openbaar park met een hoofdzakelijk recreatief karakter dat zich richt tot alle bevolkingsgroepen; een ruimte van rust en natuurbeleving. Door zijn concept zal het ruime mogelijkheden bieden voor openluchtactiviteiten van de plaatselijke jeugdbeweging en voor tijdelijke evenementen zonder blijvende ingrepen. Het park zal door de aanplant van inheemse en ingeburgerde bomen tevens een educatief karakter hebben (scholen – natuurverenigingen). Het park zal door zijn vormgeving een veilig karakter hebben, d.w.z. overzichtelijk en open op de aanliggende Kroondreef en mogelijks op aanpalende tuinen mits aan esthetische eisen voldaan wordt. Er is plaats voor een rustig wandelparcours en voor speelruimte voor kinderen. Er loopt een wandel en fietspad tussen het centrum via het gemeentepark naar de diverse sportterreinen en het Bogaertstadion in de richting van de deelgemeente Varsenare en Snellegem. Een grote natuurlijke vijver zorgt voor de opvang en vertraagde afvoer van het hemelwater en vormt tevens een belangrijke recreatief element. Het park sluit aan op een in ontwikkeling zijnde groene hoofdstructuur waarbij het oude centrum van Jabbeke en het nieuwe park met elkaar via de Hugo Verriestraat verbonden worden. Het vrijetijdscentrum werd aldus bewust ingeplant zodat het visueel dialogeert met het oude dorpscentrum.

SAMENWERKING
Studiebureau Lobelle
Architect Ivan Decoster